Garage Clement

Autobedrijf A. Clement is een universele garage maar gespecialiseerd in Daf-en Volvo personenwagens.
Bij de garage staan persoonlijke aandacht, service en een goede prijs- kwaliteitverhouding voorop.

Wij hebben veel gebruikte onderdelen liggen van de Daf 33, Daf 44, Daf 55, Daf 66 (YA), Volvo 66 en Volvo 340.
Ook hebben wij nieuwe en zelf vervaardigde onderdelen in de verkoop.

Tonnie en John Clement bij de DafjesTonnie en John Clement bij DAF en Volvo 

Geschiedenis

Sinds 1 april 1976 staat Tonnie Clement aan het roer van zijn Garage Clement aan de Bergsestraat 14 in Gastel. Het wemelt er van de oude DAFjes, al neemt de monteur niet alleen zijn favoriete merk onder handen. Sinds 2014 krijgt het bedrijf versterking van zoon John, die wel raad weet met de nieuwere technieken zoals het uitlezen van computers. Voor reparaties, APK-keuringen, airco- en bandenservice en ander onderhoud komt men naar deze rasechte ‘autofielen’.

Eerste auto Tonnie

Voor Tonnie begon zijn liefde voor het vak met een bromfiets. Als jonge puber tufte hij graag op zijn Zundapp waar hij vaak aan sleutelde. Zeker toen het geluidsverschil van opgevoerde brommers hem opviel. Door zijn vader maakte Tonnie kennis met het automerk DAF in 1960. Het kenteken staat nog steeds in zijn geheugen gegrift: DT-33-47. Met een jaar of tien en net boven het stuur uitkomend maakte hij al zijn eerste ritjes. Als de Gastelnaar in een keer zou slagen voor het rijexamen kreeg hij zo’n felbegeerde automobiel van zijn pa cadeau. En zo werd Tonnie de trotse bezitter van een Oranje DAF 55, “de 09-24-RX”. Tonnie haalde na de Mulo zijn middenstandsdiploma en kwam terecht bij de Budelse garage Verhoeven voor de praktijkervaring. In de Jaren 70 opende hij zijn eigen autobedrijf in het ouderlijke huis, waar de monteur met zijn vrouw nog altijd woont.  

Bij John ontstond de liefde voor auto’s misschien nog wel in een vroegere levensfase. Pappa Tonnie herinnert zich nog goed toen zoonlief op een driewieler driftig over de binnenplaats reed, het liefst balancerend op twee wieltjes. “Hij vroeg me mijn oren van het hoofd over wat ik allemaal deed in de garage.” En zo kreeg John al snel de smaak te pakken. “Dat menneke heeft geen bloed in zijn vaten, maar olie”, zoals de vrouw des huizes een tevreden klant van lang geleden citeert. Maar ook de liefde voor DAFjes ontstond al snel. John: “Op mijn zestiende kocht ik een DAF 55 die helemaal opgeknapt moest worden. ‘Die krijg je nooit af’, zei ons pap. Maar ik heb hem nu nog steeds. Op mijn trouwdag reden we ermee naar Italië.” Zelfs Johns vrouw is besmet geraakt met het ongeneeslijke ‘DAFjes-virus’.

Ondanks een zwak voor het Nederlandse merk, dat in 1975 over werd genomen door Volvo, betekent het niet dat Garage Clement specifiek een DAF garage is. Zeker nu John er sinds begin dit jaar ook monteur is. “Ik heb altijd bij andere garages gewerkt. Daar heb ik ervaring opgedaan met merken als Mitsubishi, Kia, Opel en Volkswagen.” Aan moderne auto’s  sleutelde Tonnie altijd al maar door John kunnen ook de nieuwste technieken onder handen worden genomen. Tonnie: “Daarom hebben we uitleesapparatuur aangeschaft om goede diagnoses te stellen, zodat we alle reparaties kunnen verrichten, naast het onderhoud en dingen zoals de APK en airco service.” Maar John is van alle markten thuis. John: “Het liefst werk ik met oude auto’s.”